De leukste zomerhoed is de Panamahoed

Wist je dat de Panamahoed niet uit Panama komt maar uit Ecuador? Veel mensen denken dat de Panamahoed uit Panama komt vanwege de naam. Panama is een land in Midden-Amerika dat bekend is geworden door het Panamakanaal. Je weet wel, dat kanaal van ruim 81 kilometer lang die tussen Noord- en Zuid-Amerika gaat (dwars door Panama heen). Dit kanaal verbindt de Stille Oceaan met de Atlantische Oceaan en is heel belangrijk voor de scheepvaart. Zonder het Panamakanaal zouden de schepen helemaal om Zuid-Amerika heen moeten varen en dat kost duizenden kilometers. 

De mensen die aan de constructie werkten van het Panamakanaal droegen deze hoeden tegen de felle zon. Het werk was intensief, het was er vochtig en heet. De hoeden waren dan ook onmisbaar voor de Amerikaanse werklui. Wanneer de werknemers weer terug gingen naar de VS namen ze de hoeden mee en zo is de naam ‘Panamahoed’ geboren. Maar niets is minder waar. Deze stijlvolle hoeden worden al honderden jaren gemaakt in de provincie Manabí in Ecuador. Rond 1850 werden deze hoeden naar Panama vervoerd om van daaruit naar Europa verscheept te worden.

De meeste hoeden worden gemaakt in Cuenca. Het stadsbestuur destijds (1836) wilde de lokale economie een impuls geven en besloot hier een hoedenfabriek te laten bouwen. In de jaren daarna groeide Cuenca uit tot het internationale centrum van de panamahoeden-industrie.

Beroemd en berucht 

De hoed werd wereldwijd bekend toen president Theodore Roosevelt een Panamahoed droeg tijdens de aanleg van het Panamakanaal op 16 november 1906. Een foto daarvan verscheen in de New York Times en ging vervolgens de hele wereld over. Maar ook vele andere reislustige beroemdheden, zoals de Britse koning Edward, Winston Churchill en Ernest Hemingway droegen deze hoeden. In Hollywood liepen Orson Welles, Gary Cooper en Humphrey Bogart ermee weg, gevolgd door Dirk Bogarde in Visconti’s fim ‘Death in Venice’. Hierdoor raakte de naam ‘Panamahoed’ al snel ingeburgerd in vele landen, behalve in Ecuador. Hier noemen de bewoners de hoeden met trots ‘Sombreros de Paja Toquilla’, oftewel hoeden van toquilla stro. 

Handgemaakt

De Sombreros de Paja Toquilla worden gemaakt van uiterst dun stro van de toquillapalm (Carludovica Palmata). Deze palm, wat eigenlijk geen echte palm is groeit in het tropisch kustgebied van Ecuador. De hoeden worden met de hand gevlochten en zijn door het natuurlijke materiaal licht in gewicht, comfortabel en stijlvol. Het duurt ongeveer 2 dagen om 1 hoed te maken. Na het vlechten moet de hoed nog gewassen, geverfd of gebleekt worden. Daarna moet het model er worden ingedrukt en wordt er een zweet- en sierband aan bevestigd. Het is een tijdrovend klusje maar dan héb je ook wat!

De kunst van het vlechten wordt generatie op generatie doorgegeven en is een prachtige ambacht om te zien. En wist je dat op 6 december 2012 deze ambacht van panamahoeden door UNESCO is erkend als immaterieel erfgoed?! 

Mannen & vrouwen

In onze winkel in Zutphen verkopen we de klassieke panama hoeden voor mannen én vrouwen! Rebecca en Andres dragen hem maar al te graag en ook José vind ze fantastisch. We hebben de hoeden in verschillende maten zodat er altijd wel eentje tussen zit die je past. 

De Panamahoed is echt een zomerhoed. Tegen regen is deze namelijk niet bestemd, de hoed kan namelijk scheuren tijdens het drogen nadat hij is nat geworden. Tsja dit is denk ik wel het enige nadeel van de hoed want daar tegenover staan vele voordelen. De hoed is namelijk erg licht in gewicht door het materiaal, luchtig door het vlechtwerk en ook zonwerend. Perfect voor een dagje strand, een wandeling door de stad of een picknick in het park.

Voor de mannen, combineer de hoed met een linnen of licht gekleurde blouse met daaronder een denim (korte) broek óf een nette chino. En voor een meer casual look kan t-shirt natuurlijk ook! Maak de look af met een mooie zonnebril et voila! Wil je een wat gedurfdere outfit, kies er dan net zoals Andres ervoor om de hoed te combineren met een van onze poncho's. Andres draagt op de foto hieronder de poncho Quitu Rood.

En voor de dames, draag de hoed bij je lievelings zomerjurk met een paar leuke sandalen. Of combineer de hoed met een korte broek of rok met een zomerse blouse. Met een canvas of leren tasje en een zonnebril maak de de outfit helemaal af. Rebecca draagt hier de hoed met onze alpaca sjaal lime groen.

 

Trending

De leukste zomerhoed van het moment is dé Panamahoed. Je ziet hem dan ook steeds vaker voorbij komen. Zeker in Zutphen zie je hem veel op straat. De hoed komt in steeds meer kleuren, printjes en vormen, perfect voor elke gelegenheid. Nieuwsgierig geworden? Kom dan eens gezellig langs voor een passessie of bekijk onze site voor meer impressies. 

Daniëlle Zandbergen