Hoe was je alpacawol?

Alpaca wol wordt ook wel het goud van de Andes genoemd. Deze wol wordt verkregen van alpaca’s, die in grote getalen in Zuid-Amerika leven. De wol van een alpaca is ontzettend zacht, warm en prikt niet. Dit komt omdat de schubben van de wolvezels van alpacawol vele malen kleiner zijn dan die van schapenwol. Als wol prikt of kriebelt voel je dus die schubben van de vezel tegen je huid, en hoe kleiner die schubben zijn des te minder last je ervan ervaart. Alleen als je heel allergisch bent voor wol kun je er last van hebben. 

Bijna al onze producten worden gemaakt van alpacawol, zoals onze grote alpaca wollen native plaids, poncho’s en sjaals

De native plaids kopen we rechtstreeks in in Otavalo, bij kleine lokale communities. De plaids bevatten 70% wol, 20% katoen en 10% acryl. De wol maakt het product heerlijk zacht en warm. De katoen zorgt voor het ademend vermogen en het acryl zorgt er voor dat het materiaal extra sterk is.

alpaca wool blanket washing and drying instructions

Luchten of wassen?

Ik hoor je denken: ‘kan je wol wel wassen?’, een vraag die ons dagelijks wordt gesteld. 

Het allerliefst zeggen we tegen iedereen, laat wollen producten lekker luchten. Wol is namelijk zelfreinigend. Dus als er geen (grote) vlekken op  jouw wollen deken, trui of sjaal zitten, laat deze dan vooral lekker buiten luchten. Perfecte omstandigheden zijn mist en geen direct zonlicht.

Maar gelukkig kun je wol ook wassen. Wel gelden hier wat regels voor.

  1. Gebruik altijd het wolwas- of handwasprogramma van 30 graden of kouder
  2. Centrifugeer de wollen producten op maximaal 600 toeren
  3. Gebruik zo min mogelijk wasmiddel, of gebruik speciale wolwasmiddel
  4. Was kleding altijd binnenstebuiten 
  5. Was altijd met gelijke kleuren

Heb je maar een klein vlekje op een wollen product, dan kan je er ook voor kiezen die met de hand te weg te wassen.

Is jouw wollen product geverfd en wil je de kleuren zo goed mogelijk behouden? Week dan je product voordat je het gaat wassen in koud water met een 1/5e natuur azijn. De azijn zorgt ervoor dat de kleuren minder snel uitlopen en dus langer mooi blijven. Dit trucje is trouwens ook heel goed om met je (nieuwe) spijkerbroeken te doen.

alpaca wool blanket washing and drying instructions

Wol drogen

Ook zo'n onderwerp wat voor onduidelijkheid kan zorgen. Maar ook hiervoor gelden een paar vaste regels.

  1. Stop je wollen producten nooit in de droger
  2. Laat je wollen producten liggend drogen op bijvoorbeeld een handdoek of wasrek
  3. Gebruik geen wasknijpers

De droger maakt je kleding warm en wol kan daar niet zo goed tegen. De vezels zullen krimpen en je mooie wollen trui dus ook. Het verschilt per product of je het kunt ophangen of niet. Sommige wollen producten kun je hangend laten drogen, zoals onze alpaca native plaids, sjaals en poncho’s. Deze kun je hangend laten drogen omdat het materiaal zo dicht geweven is dat het (bijna) niet rekt. Een wollen trui kun je vaak niet ophangen om te drogen, en zal enorm uit rekken door het gewicht van het water als je dit wel doet. Let ook op het gebruik van wasknijpers, als je deze gebruikt zullen in het product na het drogen afdrukken te zien zijn.

Wol strijken

Alpacawol kreukt niet snel dus strijken is niet nodig. Mocht je toch kreukels hebben dan kun je het strijken met een doek tussen het strijkijzer en het product. Liefst zonder stoom en op een lage temperatuur zodat de vezels zo min mogelijk worden beschadigd. Wat ook goed werkt is om je wollen trui, sjaal of deken in de douche te hangen nadat je hebt gedoucht. De warme stoom kan ondiepe kreukels verwijderen. 

Wol is een prachtig materiaal, als je maar weet hoe je ermee om moet gaan. Als je (alpaca)wol goed behandeld zul je er jarenlang plezier van hebben. 

Daniëlle Zandbergen