Is alpacawol duurzaam?

Op zoek naar mooie natuurlijk producten die je warm houden in de winter? Alpacawol is een duurzame en diervriendelijke keuze. Je kent ongetwijfeld de Alpaca, de prachtige typische kameelachtige die leeft in Zuid-Amerikaanse landen zoals Ecuador en Bolivia. De wol van deze dieren is hypoallergeen, lichtgewicht en warm, en bovendien duurzaam. Wij vertellen er meer over in het volgende artikel.

Wat is Alpacawol?

Alpacawol is afkomstig van de kameelachtige alpaca die voornamelijk in Zuid-Amerika leeft. Alpacawol is zacht, zo zacht dat je het comfortabel direct op je huid kan dragen. De wol van een Alpaca is warmer en sterker dan bijvoorbeeld schapenwol. Daarnaast is het ook waterafstotend. Alpacawol heeft een hoge weerstand, en daarnaast nauwelijks pilling. Hierdoor kun je de  levensduur van je alpaca kleding verlengen. Je zult ze veel langer in goede conditie kunnen houden. Alpacawol staat bekend als de "vezel van de goden". 

Hoe duurzaam is alpacawol?

Alpacawol is duurzaam in vergelijking met andere wolsoorten. Alpaca's zijn namelijk aanzienlijk minder belastend voor het milieu dan schapen of geiten en daar gaan we hieronder dieper op in.

Kies voor vriendelijkheid en duurzaamheid, kies voor Alpaca

Alpaca's zijn goed voor het land waarop ze leven en mede dankzij het grazen en hun zachte poten zorgen ze voor een duurzame leefomgeving waar weinig onderhoud nodig is.

  • De dieren grazen niet in kwetsbare ecosystemen, maar in hun natuurlijke omgeving in hoogvlakten van de Andes.
  • Alpaca's eten de begroeiing zonder de wortelstelsels of het land te beschadigen, in tegenstelling tot geiten en schapen.
  • Alpaca's hebben weinig water nodig en op de hoogvlaktes war ze leven is voldoende water. 
  • Ze hebben minder voedsel nodig dan andere dieren die natuurlijke vezels produceren.
  • De uitwerpselen van de alpaca's kunnen als mestof gebruikt worden.
  • Een alpaca produceert veel wol (4 a 5 truien per jaar). Dat is veel wol in vergelijkig met de kasjmiergeit, waarbij 4 kasjmiergeiten nodig zijn voor de productie van 1 trui!
  • De onbehandelde alpacavezel is volledig biologisch afbreekbaar. 
  • De verwerking tot stof is gemakkelijk en kleurrijk. Zo hebben de alpacavezels van nature mooie tinten en zijn er wel 22 verschillende kleuren beschikbaar: van inktzwart, over kastanjebruin tot sneeuwwit. Bovendien kunnen deze kleuren ook onderling gemengd worden. Zo krijg je prachtige kleuren zonder dat er een chemisch proces noodzakelijk is.
  • Alpaca wol behoort tot de meest luxe wolsoortenen het prikt niet! 

Conclusie

Alpaca is een duurzame natuurlijke stof met erg veel voordelen, zo prikt het niet en is het een warme en luxe wol. Daarnaast zijn alpaca's ook vriendelijk en goed voor de aarde. Bij Ecuafina kun je diverse alpacawol producten kopen. EcuaFina importeert rechtstreeks vanuit de Andes diverse authentieke producten, die volgens oude tradities op kleine schaal lokaal worden geproduceerd. Voorbeelden van deze prachtige lokale producten zijn kleurrijke alpaca plaids, alpaca poncho's, apalca truien dames, apalca sjaals , Panama hoeden en tagua kettingen. Maar ook heerlijke gourmet producten zoals avocado olie, chocolade en koffie.  

Britt Daemen