Poncho's uit Ecuador

We zien ze steeds vaker, de poncho's!

Poncho's kun je elk seizoen aan. In de koudere seizoenen draag je hem over je kleren voor wat extra warmte en in de warme seizoenen zijn ze heerlijk voor bijvoorbeeld een avondje op het strand. 

Geschiedenis

Niemand weet precies wanneer poncho's precies zijn ontstaan. Wat we wel zeker weten is dat de wol poncho van origine een Zuid-Amerikaans kledingstuk is, dat bestaat uit een rechthoekige doek met in het midden een gat waar je je hoofd doorheen kan steken. Poncho's zijn al duizenden jaren oud. Er zijn namelijk resten gevonden van de Paracas stam die meer dan tweeduizend jaar oud zijn. Dit betekent dat de poncho's al voor het jaar 0 werden gebruikt!

De poncho werd ook gedragen door de Inca's, een indianenvolk uit Zuid-Amerika die leefden vanaf de dertiende eeuw. De poncho werd beroemd nadat ontdekkingsreizigers in Zuid-Amerika aankwamen en hier op ontdekking gingen. Zij namen de poncho's en andere producten mee naar Europa en werden op deze manier verspreid. Uiteindelijk werd het dragen van de poncho verboden door de Spaanse veroveraars. Dit deden ze omdat de poncho de culturele identiteit van de oorspronkelijke inwoners te veel zou versterken.

Uiteindelijk zijn de poncho's niet meer weg te denken. Bekende modehuizen zijn er mee gaan experimenteren, waardoor de vorm en het gebruiksdoeleinde op verschillende manieren is veranderd. We gebruiken de poncho als fashion item maar er zijn ook speciale regenponcho's ontwikkeld. Hoewel de vorm van de poncho's door de jaren heen vrij veel is veranderd zijn er in Nederland toch nog klassieke poncho's te vinden. Deze klassieke poncho's vind je bij EcuaFina

Poncho's uit Ecuador

Onze poncho's worden met de hand gemaakt en afgewerkt in Ecuador, door kleine communities die leven het Andesgebergte. In Ecuador is de poncho een traditioneel kledingstuk. Daar worden de poncho's vaak gedragen tijdens het paardrijden omdat de poncho veel bewegingsvrijheid biedt. Daarnaast worden de poncho's ook vaak gedragen tegen de regen, mits er een capuchon aan zit.

De mensen in Ecuador weven onze poncho's op oude weefmachines, die ze met de hand bedienen. Hierdoor kunnen er kleine verschillen ontstaan in verband met de print, kleur en samenstelling. Maar over het algemeen zijn die verschillen zo klein dat het bijna niet te zien is.  

Wollen poncho's

De poncho's van EcuaFina bestaan uit 70% alpacawol, 20% katoen en 10% acryl. De alpacawol zorgt ervoor dat de poncho's heerlijk warm en zacht zijn. Dat komt door de holle vezels waaruit het wol bestaat. Door de holle vezels kan alpacawol beter lucht en daardoor warmte vasthouden. Daarnaast hebben de holle vezels nog een pluspunt want ook hierdoor krijgt de vezel een natuurlijke glas en voelt het zachter! Verder is alpacawol hypoallergeen, wat wil zeggen dat het materiaal minder allergenen bevat. Hierdoor krijgen mensen minder snel allergische reacties door de wol. De katoen en acryl zorgen voor extra stevigheid tijdens het weven.

Prints, kleuren & modellen

Saaie poncho's bestaan bij ons niet. We willen jullie het liefste onderdompelen in de Zuid-Amerikaanse cultuur, dit doen we door de prints en kleuren uit Ecuador mee te nemen naar Nederland. Deze prints zie je terug in de poncho's maar ook in onze native plaids.

Om een goed beeld te geven van de poncho's zetten we onze favorieten hier op een rij!

1. Poncho Maya Zwart

De poncho Maya is de dikste poncho die we hebben en bestaat uit 70% alpacawol, 20% katoen en 10% acryl. Deze poncho bestaat uit de kleuren zwart, rood en wit en heeft een gave print. Deze poncho is vernoemd naar de bevolkingsstam de Maya's, die zich vroeger in op het schiereiland Yucatán van Noord-Amerika begaven. De Maya's waren relatief hoog ontwikkeld en deden belangrijke uitvindingen. Je kent ze misschien wel van hun religieuze kalender of van de bekende stad Chichén Itzá. De Maya's stonden bekend als ijdel en houden van zichzelf verfraaien en dat is precies wat deze poncho met jou kan doen!

2. Poncho Quitu Rood

De poncho Quitu bestaat voornamelijk uit rood maar heeft ook hele mooie blauwe, turquoise en creme witte details. De print van deze poncho bevat veel driehoeken. Deze poncho is vernoemd naar de inheemse pre-Columbiaanse volkeren in Ecuador die de hoofdstad Quito hebben gesticht. De Quitu was een agrarisch volk en werden gezien als "pueblo alegre y festivo", wat staat voor gelukkige en feestelijke mensen. Het is dan ook een feestje om deze prachtige poncho te dragen!

3. Poncho Inca Rood

De poncho Inca haalt de Zuid-Amerikaanse cultuur echt naar Nederland met zijn mooie Inca figuren die over de blauwe, rode en creme witte kleurvlakken van de poncho lopen. Deze poncho is vernoemd naar de bevolkingsgroep de Inca's, die een gigantisch rijk hadden in Zuid-Amerika, waaronder ook Ecuador! Je kent vast wel Machi Picchu, een door de Inca's gebouwde stad voor hun voormalige koning. Deze stad is wereldwijd bekend en staat op de erfgoedlijst van UNESCO. De Inca's geloofden in goden, waaronder Inti, Mama Quilla en Pachamama. Door de prachtige Inca figuren op de poncho neem je een kijkje terug in de tijd.

4. Poncho Shuar Blauw

Deze prachtige poncho is vernoemd naar de Shuar, een inheems volk van Ecuador en Peru. Deze mensen leven in het tropisch regenwoud tussen de bovenste bergen van de Andes en in de tropische regenwouden en savannes van het laagland van de Amazone. Ze dragen veel felle kleuren in die cultuur waaronder blauw, dit is dan ook de reden dat deze poncho naar de Shuar-mensen is vernoemd. Onze poncho Shuar bestaat uit allemaal verschillende tinten blauw en heeft hetzelfde motief als de Cotopaxi deken. De poncho is gemakkelijk te combineren en is heerlijk zacht en warm.

De 4 vier genoemde poncho's hierboven hebben allemaal een rechthoekig model, maar we hebben ook poncho's in een driehoekig model, namelijk de Poncho Geel en de Poncho Blauw. De gele poncho bevat veel herfstige kleuren en heeft gele franjes en de blauwe poncho bevat fellere kleuren en heeft blauwe franjes. Allebei zijn ze erg kleurrijk en zeker een verrijking van je garderobe! De driehoekige poncho's zijn kleiner dan de rechthoekige poncho's maar beide modellen kunnen door mannen en vrouwen worden gedragen!

Daniëlle Zandbergen