Rebecca´s Cotacachi ervaring

Cotacachi, Ecuador

Een van de gemeenschappen die we vaak bezoeken is Cotacahi. Dit is een klein stadje in Ecuador, gelegen in het noordelijke deel van de Ecuadoriaanse Andes. Hier vind je veel inheemse mensen die nog werken volgens eeuwenoude tradities en geweldige producten maken zoals handgemaakte alpaca sjaals en handgemaakte alpaca kleden

 

Bezoek aan een gemeenschap - Quitugo

Afgelopen weekend bezocht ik, Rebecca, een nieuwe gemeenschap die ik nog niet kende, het heet Quitugo en ligt dicht bij Cotacachi, ook in het noorden van Ecuador. Hier bezochten we een familie, de man heet Rodrigo Flores. Hij werkt al zijn hele leven met weefgetouwen in zijn schuurtje van waaruit hij handgemaakte alpaca producten maakt, dat in de achtertuin van zijn huis staat. Hij heeft ook enkele koeien, kippen en varkens en een kleine groentetuin van waaruit hij en zijn vrouw leven.

 


Nieuwe producenten van alpacawol

Ik ben voortdurend op zoek naar nieuwe producenten uit lokale gemeenschappen voor onze EcuaFina producten zoals alpaca dekens of alpaca sjaals dus het is altijd zo lonend als je nieuwe ambachtslieden ontmoet in deze afgelegen plaatsen. Rodrigo weet veel over de productie van handgemaakte alpaca sjaals en ik was in de gelegenheid om zijn werkplaats te bezoeken waar hij eerst de wol moet spinnen met een groot weefgetouw dat een paar uur duurt. Daarna wordt die stof op het weefgetouw gelegd en van daaruit kan hij de stof maken voor een deken, sjaal, poncho, of wat voor alpaca producten hij maar wil maken.

 

 

Hulp van de gemeenschap

Rodrigo en zijn vrouw kunnen niet lezen of schrijven, dus hij heeft de hulp van de rest van de gemeenschap nodig om zaken met ons te kunnen doen. Een van zijn buren heet Luis en hij is degene die de leiding heeft als we het hebben over facturen of inkooporders. Luis heeft een klein reisbureau waar hij toeristen ontvangt die op zoek zijn naar een gastenverblijf bij de lokale bevolking. Het is ook heel normaal dat er geen elektriciteit en geen telefoon signaal is dus zoals je je kunt voorstellen is het een enorme uitdaging om met hen samen te werken.

 

EcuaFina - With Love

Ik ben erg blij dat we mensen zoals Rodrigo de kans kunnen geven om met ons samen te werken, om zijn producten voor een eerlijke prijs te kunnen verkopen en om onze klanten in Europa, en de rest van de wereld, de prachtige handgemaakte producten te kunnen laten zien die ambachtslieden nog steeds maken in de lokale gemeenschappen hier in Ecuador. Ik hoop dat je al het werk dat Rodrigo in zijn deken heeft gestoken ziet en voelt, wanneer je hem thuis ontvangt.

 

Doménica Santander