Vijf verschillen tussen alpaca’s en lama’s

Alpaca’s en lama’s, waarin verschillen ze?

Zo op het eerste oog zijn ze lastig uit elkaar te halen, maar als je er iets in verdiept zijn ze toch echt wel verschillend. Het is ook niet voor niets dat wij voor onze poncho’s, plaids  en apalca truien dames enkel alpacawol gebruiken, en geen lamawol. Sterker nog: het wol van lama’s kan helemaal niet worden verwerkt tot een kledingstuk. De vacht van alpaca’s behoort echter tot één van de meest luxe soorten ter wereld. Dit kan je natuurlijk op een afstand niet zo makkelijk zien, dus hier zijn nog een paar punten waarmee je ze wél uit elkaar kunt houden: 

  • De oren. Die van een alpaca zijn recht, kort en gepunt. Lama-oren zijn lang en banaanvormig. 
  • Het gezicht. Het hoofd van een alpaca is kleiner en korter, en heeft veel meer wol. Lama’s hebben een langer hoofd waar eigenlijk niet zo veel haar op zit. 
  • De grootte. Lama’s zijn aardig groot van stuk, waar alpaca’s best wel klein en schattig zijn. 
  • Het gedrag. Zoals hierboven al aangeduid, zullen alpaca’s niet zo snel uit zichzelf naar je toe komen en zijn ze vrij schuw, verlegen en voorzichtig. Een lama is fier en zeker niet bang uitgevallen. Zij zullen sneller op je af komen dan weglopen en zijn zullen het ook niet laten om op je te spugen als jij niet weggaat. Fun fact: alpaca’s kunnen wel spugen, maar zullen dit pas als allerlaatste optie gebruiken. 
  • Alpaca’s kunnen zichzelf slecht beschermen en hebben echt een kudde nodig om te overleven. Deze zie je dan ook vaak in een groepje. Lama’s zijn wat meer op zichzelf gericht en zouden ook alleen kunnen overleven. 

Hoe dan ook: beide soorten zijn geweldig om naar te kijken en daarbij geeft een alpaca dus hele fijne wol. Heb je onze alpacawol producten al eens gezien? Bekijk de acties en koop een leuke wollen plaid of een kledingstuk van alpacawol voor jezelf! 

Britt Daemen