Waarom is Fairtrade zo belangrijk?

Waarom is Fairtrade zo belangrijk?

Eerlijk loon voor de producenten

Helaas is het vaak zo dat de arbeiders die mooie producten maken in het buitenland, niet voldoende betaald krijgen. Vanuit het westen kopen ze producten in, zoals bijvoorbeeld in Ecuador omdat het daar goedkoper gemaakt kan worden. Zo kunnen de verkopers hier meer verdienen op de producten, terwijl ze niet het moeilijke werk hoeven te doen. Als je dit zo leest zul je vast denken, dat is niet oké en daar zijn wij het helemaal mee eens.

De producenten van de kwalitatieve producten moeten betaald worden voor hun kennis, kunde en harde werk, niet meer dan logisch toch? Daarom betalen wij met alle liefde voor het produceren van onze Fairtrade producten die we verkopen. Zoals onze zachte bank dekens van alpaca wol of Ecuadoriaanse poncho's . Door Fairtrade handel krijgen de arbeiders een eerlijke prijs voor hun werk en producten die ze verkopen. Dit geeft ze een stabiel inkomen waarmee ze in hun levensonderhoud en dat van hun familie kunnen voorzien. 

Fairtrade samenwerken

Om volgens het Fairtrade principe te kunnen werken is het super belangrijk om samen te werken en open te communiceren. Pas als iedereen weet wat er precies gaande is en niets ‘achter de schermen’  gebeurd kan er met zekerheid worden gezegd dat het om eerlijke handel gaat. Wij gaan dan ook zelf langs bij de trotse producenten in Ecuador die onder andere onze prachtige wollen plaids en dekens maken. We blijven altijd op zoek naar mooie nieuwe producten die ze maken en kopen dit direct bij hen in voor een eerlijke prijs.

 

Fairtrade is goed voor de lokale economie

Door direct bij de Ecuadoriaanse producenten in te kopen weten we precies waar ons product vandaan komt. Alles wordt lokaal gemaakt en verwerkt, hierdoor is er geen onnodig vervoer tussen verschillende producenten nodig. Goed voor het milieu en zo kan ook de volledige eerlijke prijs aan deze producenten betaalt worden. Door de arbeiders meer zekerheid te geven over hun inkomen ontstaat er ook lokaal een sterkere economie. De koopkracht en stabiliteit van het inkomen blijft namelijk goed en dit werkt natuurlijk door onder de hele lokale bevolking. 

Fairtrade Ecuadoriaanse producten 

Zoals je leest zijn er dus meer dan genoeg redenen om voor Fairtrade handel en Fairtrade producten te kiezen. Sta hier wat vaker bij stil als je de keuze hebt tussen een Fairtrade of een niet Fairtrade product, dat kan al in de supermarkt. Een mooie eerste stap is om ook voor je interieur en kledingkast vaker de Fairtrade keuzes te maken. Neem eens een kijkje in ons ruime assortiment Fairtrade producten van alpacawol uit Ecuador. Van authentieke poncho’s, truien en bank plaids tot aan babymutsjes van alpaca wol

Britt Daemen