Wat is er zo speciaal aan alpacawol?

Vele van onze producten zijn gemaakt van alpacawol, maar wat is er zo speciaal aan alpacawol? Wij leggen het hier voor je uit!

Alpacawol is zacht & sterk

Alpacawol heeft een speciale vezel structuur, waardoor het materiaal zowel zacht als sterk is. Alpacawol is zachter dan het meeste reguliere schapen- en lama wol, maar ook zachter dan mohair, wat van geitenhaar wordt gemaakt.  

Wol vezels worden gekenmerkt door hun schubben die zich aan het oppervlak van de vezel bevinden. Deze schubben kun je zien als je de vezel onder een microscoop legt. De schubben zorgen voor flexibiliteit, warmte en een volumineuze uitstraling. Bij alpacawol zijn de schubben veel kleiner dan die van bijvoorbeeld schapenwol. Dit is de reden dat alpacawol zachter is dan regulier schapenwol en hierdoor prikt alpacawol ook veel minder dan andere reguliere wollen producten. Onze alpaca truien zijn ook zeker favoriet onder de mensen die niet zo goed tegen het prikken van wol kunnen. De truien zijn heerlijk warm, zacht en prikken niet!

Naast dat alpacawol lekker zacht is, is het ook erg sterk. De sterkte van vezels wordt niet per vezel gemeten maar per een bundel vezels. Om een kilo alpaca wollen vezels te breken heb je een kracht van 50 Newton nodig. Geloof mij dat is behoorlijk sterk!

Alpacawol is warm & glanzend

Andere typerende eigenschappen van alpacawol zijn dat het materiaal warm en glanzend is. Dit komt doordat de wollen vezels van alpaca’s hol zijn. Denk hierbij aan een rietje of bucatini. Doordat de binnenkant hol is kan de vezel gemakkelijk lucht en daardoor warmte vasthouden. Dit trucje ken je vast wel van vroeger, dat je van je ouders tijdens de winter verschillende laagjes kleding aan moest. Tussen de verschillende laagjes kleding ontstaat ook lucht wat uiteindelijk resulteert in meer warmte. Dat is met een echte dikke alpaca trui in ieder geval niet nodig!

De glans van alpacawol wordt mede mogelijk gemaakt door de holle vezel en door de kleine schubben op de oppervlakte van de vezel waar we het eerder over hadden. Hoe gladder en boller het oppervlakte van een vezel is, hoe meer licht deze kan opvangen en kan weerkaatsen. Dit kan je erg goed zien bij onze alpaca wollen sjaals en uni plaids, deze producten hebben een erg luxe uitstraling door de lange glanzende alpaca vezels.

Maar er is meer! Naast de bovengenoemde 4 eigenschappen is alpacawol ook van nature water- en geur afstotend, ademend, vlek bestendig, duurzaam, flexibel en betaalbaar.

Alpacawol is dus zo speciaal door de verschillende eigenschappen. Benieuwd naar meer alpaca producten? Kijk dan ook nog even bij onze Alpaca plaids, Alpaca kussens & onze poncho’s.

Alpaca wol wassen

In onze volgende blog vertellen we uitgebreid hoe je het beste je alpaca wollen producten kunt wassen en drogen. Zo weet je zeker dat jouw plaid, trui of poncho heel lang mee gaat. 

Daniëlle Zandbergen