Wat maakt EcuaFina producten duurzaam?

Eerlijke handel, zorg voor het milieu en kwaliteit zijn belangrijke waarden die we bij EcuaFina hoog in het vaandel hebben staan. Onze alpacawollen dekens en poncho's zijn gemaakt met oog voor duurzaamheid. Voor ons is ‘duurzaamheid’ niet zomaar een trendy woord maar een heel proces. 

Inkoop van onze alpacawol

Het hoofdbestanddeel van onze Alpaca Native Plaids en Poncho's is alpacawol. De alpaca's waar ons materiaal vandaan komt, leven vrij en wild in de Ecuadoraanse Andes. Ze leven op uitgestrekte landerijen en voeden zich met natuurlijk voedsel, gras en water uit de bergen. De wol wordt op een volledig diervriendelijke manier afgeschoren. Dat levert ons geweldige grondstoffen en het helpt de alpaca's lichter en vrijer te leven. De alpacawol wordt tot een draad gesponnen. Met dit garen worden onze plaids, sjaals, truien en dekens gemaakt.

Er worden geen chemische kleurstoffen gebruikt bij het verven van de wol. Alle kleurstoffen zijn afkomstig van planten en worden op een natuurlijke wijze samengesteld door lokale ambachtslieden. 

Alpacawol heeft geweldige eigenschappen. Het is duurzaam, milieubewust, diervriendelijk, warm en isolerend, hypoallergeen en van nature waterafstotend. Hierdoor is textiel van Alpacawol onderhoudsvriendelijk en duurzaam, zodat je er jarenlang plezier van hebt.

De mensen achter onze producten

Mensen zijn belangrijk voor EcuaFina. We kennen de Ecuadoraanse ambachtslieden die onze producten maken heel goed en luisteren naar hun verhalen. Zoals het verhaal van Elena, die het vakmanschap leerde van haar oma. Veel van hen kunnen niet lezen of schrijven. Maar met de vaardigheid van hun handen en hun aandacht voor detail, maken ze unieke poncho’s en kleden. Het is een traditie die van generatie op generatie wordt doorgegeven.

We kopen niet in bij één persoon. 

In de Andes-traditie is het heel gebruikelijk om hulp te krijgen van familieleden, buren en anderen binnen een lokale community. EcuaFina koopt haar spullen dan ook niet in bij één persoon. De leefomgeving van zo’n community is vaak eenvoudig zonder enige luxe. Door hard te werken, de mooiste dekens en kleding te maken én te verkopen, krijgen ze de kans om de kwaliteit van leven te verbeteren. Wanneer je onze producten koopt, help je hiermee een hele community.

 

Fair trade

Fair trade is belangrijk voor EcuaFina. Wij kopen onze dekens en poncho’s in voor een eerlijke prijs. Hiermee leveren we een bijdrage aan een stabiel inkomen voor lokale Ecuadoraanse community’s. Het constante inkomen vergroot de zekerheid voor hen en hun toekomst. We geven vrouwen graag dezelfde kansen als mannen. Daarom werkt EcuaFina samen met zo'n 120 vrouwen die plaids, poncho's, kussens en andere slow fashion producten maken. EcuaFina biedt hen een eerlijk loon zodat ze beter voor zichzelf en hun gezin kunnen zorgen en hun gezondheid, levens- en werkomstandigheden kunnen verbeteren. We kennen onze ambachtslieden persoonlijk en overleggen vaak met hen over ontwerp, kleur en productie. Dit zorgt ervoor dat we voor al onze producten een hoge kwaliteit kunnen garanderen.

Geniet van duurzaamheid

Geniet dus van onze duurzame, diervriendelijke en hypoallergene producten. Het is niet alleen goed voor jou; je investeert ook in een beter leven van de community’s achter EcuaFina.

Clara Riofrio