Wat moet je weten als je een alpacaboederij wilt starten?

Zit je erover te denken om een eigen alpaca farm te beginnen? Of je nu gek bent op alpaca’s of een zakcentje wil verdienen met het houden van deze wollige dieren, in deze blog lees je alles wat je moet weten als je een alpacaboerderij wil starten. 

Geld verdienen met alpaca’s houden

Als je als doel hebt om geld te verdienen met het houden van alpaca’s, dan is een goed businessplan essentieel. Er is veel om over na te denken voor je de alpacaboerderij opstart. Het blijven natuurlijk levende dieren, dus 100% plannen kan nooit. Er zijn verschillende manieren waarop je geld kunt verdienen met alpaca’s: door ze te fokken, door hun wol te verkopen of te laten verwerken tot bijvoorbeeld bank plaids of door recreatieve activiteiten aan te bieden. 

Businessplan alpacaboerderij

In het businessplan beschrijf je zo nauwkeurig mogelijk wat je denkt te gaan verdienen en hoe je alle uitgaven gaat bekostigen. Waarin wil je je specialiseren? Ga je voor een bepaalde kwaliteit kleur wol en woonplaids of ga je toch voor het fokprogramma? Voor de boerderij moet je een KvK-nummer hebben en een zakelijke bankrekening. Ook is het verstandig om alvast te kijken naar eventuele verzekeringen die je nodig hebt. Is je businessplan compleet? Controleer dan of je vergunningen nodig hebt. Meestal is dit niet nodig, maar dat kan verschillen per gemeente.  

Perceel alpaca-proof maken

Als je alles op papier hebt, is je perceel aan de beurt. In je businessplan staat met hoeveel alpaca’s je wilt beginnen en hoe veel er later bij komen. Je kunt 10 alpaca’s houden op een halve hectare. De dieren houden van een sappige wei, dus zorg ervoor dat er voldoende te grazen is. Let ook op giftige planten, die moeten weg zijn voor de alpaca’s komen. In de winter staan ze graag droog en in de zomer hebben ze schaduw nodig. Een schuilplek is dus noodzakelijk, zoals een stal. Maar ook zelf heb je spullen nodig: materiaal om de stallen te mesten en kleding voor jezelf om veilig je werk uit te kunnen voeren. Is de omheining ook op orde? Dan kunnen de alpaca’s komen! 

Alpaca’s aankopen

Net zoals bij alle dieren die je aankoopt, is het belangrijk om te checken of je gezonde dieren koopt. Investeer dus in een goede veearts die met je meekijkt en test of de alpaca’s allemaal gezond zijn. Lees jezelf in zodat je weet wat je moet doen in noodsituaties of wanneer één van je dieren ziek is. Weet wat ze eten; Nederland is niet de natuurlijke habitat van alpaca’s, ze willen extra voedingsstoffen nodig hebben. Hooi met een laag eiwitgehalte bijvoorbeeld, en speciale brokken. 

Toch iets te veel van het goede? Kijk bij één van onze woonplaids of plaids voor op de bank en haal alpaca’s op een andere manier in huis. ;-)

Britt Daemen