Wat moet je weten over het opvoeden van alpaca's?

Leek het jou altijd al he-le-maal geweldig om alpaca’s te houden? Als je het doet om zelf een alpaca bank plaid te maken, dan mag je wel een behoorlijke kudde houden. Alpaca’s worden namelijk maar één keer per jaar geschoren en dat levert (ongeveer) één trui van alpacawol op. Maar doe je het omdat je dol bent op deze schattige beesten, dan kun je in deze blog alles lezen over het opvoeden van alpaca’s!

Alpaca’s opvoeden 

Alpaca’s opvoeden, trainen of überhaupt al tam maken kost veel tijd, geduld en kennis. Zo is het erg handig om te weten hoe de lichaamstaal van een alpaca in elkaar zit, omdat je anders al snel over de grenzen van het dier gaat en het daarmee alleen maar schuwer maakt. Vooral als jij ooit je eigen wollen plaid wil maken van alpacawol, is het voor het dier fijn dat het zonder stress geschoren kan worden omdat het jou vertrouwt. Hieronder bespreken we in vogelvlucht het gedrag van de alpaca. 

Lichaamstaal en gedrag alpaca’s 

Staat jouw alpaca als een soort stokstaartje ergens naar te loeren? Lichaam stijf, oren gespitst? Het dier is alert en voelt zich mogelijk bedreigd. De oren van de alpaca wijzen altijd in de richting waar het naar luistert of in is geïnteresseerd. Anders dan bij een paard hoeft het dus niet zo te zijn dat een alpaca boos of agressief is wanneer het de oren in de nek legt. Hij kan dan ook naar iets achter hem aan het luisteren zijn. Als ze wél agressief worden, nemen ze een brede houding aan met staart en snuit in de lucht. 

Spugen alpaca’s?

Alpaca’s kunnen spugen, maar dit doen ze veel minder snel dan een lama. Als waarschuwing zullen ze eerst ‘droog’ spugen, dat is meer een kuch of luchtstoot dan dat er echt iets nats uit hun mond komt. Wanneer ze geen uitweg meer zien (dan ben je al te ver gegaan), dan zullen ze spugen. Je kunt dan een groene klodder gal verwachten. Soms zit daar ook gras of hooi bij. Beter om dit te voorkomen, want het is vies en een negatieve ervaring voor de alpaca (en jezelf). 

Alpaca’s scheren

Lijkt het je mooi om zelf woonplaids te laten maken van je eigen alpacawol? Een hele gave gedachte, maar dan heb je aan twee alpaca’s niet genoeg. Tenzij je de wol enkele jaren opspaart. Beter kijk je even tussen de superleuke plaids en poncho's van EcuaFina, dan steun je ook nog eens de lokale bevolking en mogen jouw eigen alpaca’s hun jasje nog even houden! 

Britt Daemen