Hoe haal je kreukels uit een wollen product?

Je hebt er vast wel eens last van gehad, kreukels. Van die momenten dat je je sjaal ergens verfrommeld hebt neerlegt of dat iemand niet onder maar óp een deken heeft gelegen. Door die compressie op het materiaal kunnen kreukels ontstaan. En bij het ene materiaal haal je kreukels er sneller uit dan bij het andere materiaal. In deze blog vertellen we je hoe je het beste kreukels uit wol kunt halen én hoe je kreukels kunt voorkomen!

Onze producten worden voor het grootste gedeelte gemaakt van alpaca wol. Wol staat erom bekend dat het niet snel kreukt. Maar het kan wel voorkomen en dat merken wij ook wel eens bij onze producten, als ze bijvoorbeeld niet netjes zijn opgevouwen. Maar hoe haal je de kreukels er dan het beste uit?

Uithangen

Een mooie karaktereigenschap van wol is dat het zelfreinigend is. Je hoeft een wollen product dan ook niet tot weinig te wassen. Door simpelweg je wollen product buiten te hangen vervliegen nare geurtjes en kunnen kreukels zich ontdoen. Onze alpaca dekens zijn redelijk zwaar en door het gewicht van het materiaal vouwen de kreukels zich makkelijker uit. Super handig als je de deken net als picknickkleed hebt gebruikt, zoals Rebecca hier.

In plaats van buiten uithangen kan je wollen producten zoals bijvoorbeeld onze alpaca sjaals ook in de douche uithangen. Hang het product niet onder de douche maar ergens in de douche op een veilige afstand van het water, en zet de hete kraan aan. Hierdoor ontstaat stoom en door die stoom kunnen hardnekkige vouwen worden weggehaald. 

Voorzichtig strijken

Het wordt vaak afgeraden om wol te strijken omdat wol niet tegen grote hitte kan. Maar als het echt nodig is en je extra voorzichtig bent kan het wel. Als je wol gaat strijken met een strijkijzer, leg dan een doek onder de strijkbout om te voorkomen dat je de wol te heet maakt. Kies een lage temperatuur stand en maak cirkelende bewegingen over de kreukels van het product. Werkt het niet, zet dan de temperatuur stand ietsje hoger en doe dan weer hetzelfde. Door een doek tussen de strijkbout en het product te leggen voorkom je ook dat je eventuele kalk of andere vlekken achterlaat.

Hoe voorkom je kreukels?

De beste manieren om kreukels in wollen producten te voorkomen is door de producten netjes op te vouwen en uit te hangen. Om het materiaal zo lang mogelijk mooi te houden adviseren we het wollen product zo min mogelijk te wassen. Mocht er echt een vlek in zitten is het wel verstandig om het product met de hand of in de wasmachine te wassen. Dit kan je doen in de wasmachine op een wol- of handwasprogramma, het liefst niet hoger dan 30 graden. Gebruik waspoeder met een neutrale pH-waarde of wolwasmiddel. Je kunt wasverzachter gebruiken, maar het is niet nodig.

 

Mocht je het niet vertrouwen om de deken in de wasmachine te doen, dan kan je deze ook wassen met de hand. Voor een handwas gebruik je koud water en wolwasmiddel. Gebruik voldoende water en wrijf niet. Je kunt hierbij wasverzachter voor wol gebruiken. Verwijder met je handen het overtollige water uit de deken, maar ga niet wringen. Spoel na met koud water en dep de deken met een droge handdoek tot het meeste water eruit is.  

Klaar met wassen en dan? Heel belangrijk om te weten is dat je wollen producten nooit kletsnat moet ophangen! Wanneer je wol nat ophangt kan door het gewicht van het materiaal uitrekken. Dit is voornamelijk van vervelend bij wollen kleding zoals truien en poncho’s. Deze wil je het liefst in de maat houden die je oorspronkelijk hebt gekocht. Onze dekens kan je in principe wel uithangen mits de wasmachine goed genoeg gecentrifugeerd heeft en het overtollige water er dus uit is. Pas wel op met het gebruik van knijpers, het zou zonde zijn als je rare uitgerekte stukjes hebt langs de deken of sjaal door een knijper.

Ook is het heel belangrijk om te weten dat je wollen producten na het wassen nooit in de droger stopt. In plaats daarvan, probeer zoveel mogelijk water uit de deken te drukken en laat deze liggend drogen over een wasrek of over een reling zoals hier in Ecuador. Het strijken van de deken is niet nodig. 

Met deze tips blijven jouw wollen producten een stukje mooier! En wist je dat onze native plaids erg geschikt zijn als picknickkleed

Daniëlle Zandbergen