Hoe kan je alpacawol wassen? Tips voor wassen en drogen van alpacawol

Of je nou een mooie alpaca plaid hebt, een poncho van alpacawol, een apalca trui dames, of één van onze Deluxe Originals producten gemaakt van baby alpacawol - ooit zul je jouw alpaca wollen product willen wassen. Wol vraagt om andere wasvoorschriften dan andere materialen en daarom vertelt Rebecca in deze blog hoe je alpacawol veilig wast en droogt.

Alpacawol laten luchten

Alpacawol is van nature water- en vuilafstotend en raakt daardoor bijna niet vies. Alpaca’s moeten in de natuur immers ook extreme weersomstandigheden kunnen weerstaan. Echter lopen zij lekker de hele dag met hun vacht in de frisse buitenlucht, terwijl onze plaids van alpacawol toch grotendeels binnenshuis zijn. Het kan dus wel eens voorkomen dat je product van alpacawol een beetje muf ruikt. Even laten luchten is vaak al voldoende voor een frisse geur. Wil je toch graag je product van alpaca wol wassen? Lees dan verder voor de wasinstructies. 

Alpaca wol wassen

Je kan alpaca wol wassen in de wasmachine. Gooi echter je dierbare kledingstuk of plaid niet zomaar in de wasmachine, maar check eerst even of deze een aangepast handwasprogramma heeft. Ook is het handig om het product in een waszak of oude kussensloop te doen zodat deze niet aan dingen in de wasmachine gaat haken.

Op hoeveel graden wol wassen? Vaak is dat 30 graden of lager, maar je kan er ook voor kiezen om je alpaca wollen producten met de hand te wassen. Dan weet je zeker dat er niks ergs gebeurt met je product. Als je alpaca wol gaat wassen gebruik dan een wolwasmiddel of een neutraal wasmiddel. Was het product voorzichtig zonder te wrijven of te wringen en gebruik voldoende water om het wasmiddel uit te spoelen. 

Alpacawol drogen

Alpacawol kan je niet in de droger doen, net zoals andere wolproducten. Ook het drogen op een warmtebron zoals de radiator wordt afgeraden. Wring de wol niet uit nadat je het hebt gewassen. Voor het mooiste resultaat laat je de wol liggend drogen, niet hangend. Als je het uitwringt of ophangt, kan het product uitrekken en vorm verliezen. Dat zou natuurlijk eeuwig zonde zijn! 

Heb je nog vragen over alpaca wol wassen van? Neem gerust contact op met Rebecca, ze beantwoordt graag al je vragen over de lokale producten van Ecuador. 

Britt Daemen