Hoe kan je alpacawol wassen? Tips voor wassen en drogen van alpacawol

Of je nou een mooie alpaca plaid hebt, een poncho van alpacawol of één van onze Deluxe Originals producten gemaakt van baby alpacawol - ooit zul je jouw alpacawollen product willen wassen. Wol vraagt om andere wasvoorschriften dan andere materialen en daarom vertelt Rebecca in deze blog hoe je alpacawol veilig wast en droogt.

Alpacawol luchten

Alpacawol is van nature water- en vuilafstotend en raakt daardoor bijna niet vies. Alpaca’s moeten in de natuur immers ook extreme weersomstandigheden kunnen weerstaan. Echter lopen zij lekker de hele dag met hun vacht in de frisse buitenlucht, terwijl onze plaids van alpacawol toch grotendeels binnenshuis zijn. Het kan dus wel eens voorkomen dat je product van alpacawol een beetje muf ruikt. Even laten luchten is vaak al voldoende voor een frisse geur. Wil je toch graag je alpaca sjaal of alpaca plaid wassen? Lees dan verder voor de wasinstructies. 

Wasvoorschriften alpacawol

Gelukkig is het wassen van alpacawol vrij eenvoudig. Gooi echter je dierbare kledingstuk of plaid niet zomaar in de wasmachine, tenzij deze een aangepast handwasprogramma heeft. Als je zeker wil weten dat er niks gebeurt met je alpacawollen product, kan je deze het beste met de hand wassen. Gebruik wolwasmiddel of een neutraal wasmiddel. Was het product voorzichtig zonder te wrijven of te wringen en gebruik voldoende water om het wasmiddel uit te spoelen. 

Wil je toch de wasmachine gebruiken? Stop het product van alpacawol dan in een beschermende hoes en laat voldoende ruimte in de trommel. Was de wol niet heter dan 30 graden.  

Alpacawol drogen

Alpacawol kan je niet in de droger doen, net zoals andere wolproducten. Ook het drogen op een warmtebron zoals de radiator wordt afgeraden. Wring de wol niet uit nadat je het hebt gewassen. Voor het mooiste resultaat laat je de wol liggend drogen, niet hangend. Als je het uitwringt of ophangt, kan het product uitrekken en vorm verliezen. Dat zou natuurlijk eeuwig zonde zijn! 

Heb je nog vragen over het wassen van alpacawol? Neem gerust contact op met Rebecca, ze beantwoordt graag al je vragen over de lokale producten van Ecuador. 

Britt Daemen