Alpacawol, alles wat je wilt weten!

Wat is Alpaca?

Een alpaca is een lama-achtig beestje en wordt ook wel berglama genoemd. Alpaca's komen uit Zuid-Amerika en is familie van de kameelachtigen. Alpaca's worden voornamelijk gehouden vanwege hun zachte wol. Het scheren van de dieren vind elk jaar plaats en van hun wol worden prachtige producten geweven en gebreid. 

Kriebelt kleding van alpaca wol?

Nee, eigenlijk niet tenzij je heel gevoelig bent voor alle soorten wol. Veel mensen vinden dat wol erg kriebelt en dat komt door de structuur van de vezel. De wolvezel wordt namelijk gekenmerkt door kleine schubben die het kriebelen veroorzaken. Bij schapenwol zijn deze schubben groter dan bij bijvoorbeeld alpacawol of kasjmier. Hierdoor kriebelt schapenwol veel meer dan alpacawol en kunnen we zeggen dat onze alpaca wollen producten hypoallergeen zijn.

 

Voordelen van alpaca wol

Door de verfijnde vezelstructuur van alpacawol is alpaca zachter en warmer dan kasjmier en schapenwol. Daarnaast zijn onze wollen plaids water- en vuilafstotend en kun je ze zowel binnen als buiten gebruiken! En als laatste leuke bijkomend feitje, onze alpaca wollen dekens en poncho's pluizen niet.

Alpaca wol wassen

Het wassen van alpacawol is eigenlijk niet aan te raden. Het is beter om je kleding uit te hangen zodat het kan luchten. Het is ook een optie om je alpaca wollen kledingstuk in de douche op te hangen, zodat het wordt gestoomd. Dit verwijdert tevens ook kreukels. Soms ontkom je echter niet aan wassen. Gebruik een handwas op maximaal 30 graden en gebruik enkel wolwasmiddel. 

Er kunnen wat haartjes loskomen, dit waren al losliggende haren en kan geen kwaad. Beweeg het kledingstuk voorzichter door het water, wring of kneed niet. Spoel na met lauwwarm water van maximaal 30 graden. Geen koud water gebruiken! Dan kan de wol krimpen. 

Alpacawol drogen

Alpacawol mag nooit in de droger, dan kan je direct vaarwel zeggen tegen je mooie kledingstuk. Druk het overtollige water eruit zonder de wringen en leg het kledingstuk te drogen op een handdoek. Hang nooit je alpaca wollen kledingstuk op, hierdoor trekt het uit vorm. Ook droge kleding bewaar je het beste liggend in de kast. Het strijken van alpacawol is eveneens niet aan te raden. Kreukels verdwijnen vanzelf tijdens het dragen of hang je kledingstuk tijdens het douchen in de badkamer. Door de stoom verdwijnen de kreukels ook. 

Heb je nog vragen over product van alpacawol? Neem dan gerust contact op met Rebecca! 

Britt Daemen