Alpaca wol, alles wat je wilt weten en meer

Alpacawol klinkt misschien niet zo chique als kasjmir of mohair, toch is kleding van alpacawol heel populair, zoals alpaca ponchos , een apalca trui of heerlijke, warme sjaals. Dit komt door alle prettige eigenschappen van alpacawol. Zo is deze wolsoort heerlijk warm, zelfs warmer dan schapenwol. Ook is alpacawol tegenwoordig zelfs exclusiever dan kasjmir! Dit komt omdat de fokkers van kasjmir geiten hun dieren gingen kruisen zodat ze een groter volume wol produceren, maar van mindere kwaliteit. 

 

Kriebelt of jeukt kleding van alpacawol?

Kleding van alpacawol is zeer geschikt voor mensen die snel last hebben van jeuk of gekriebel van wol. Dit heeft te maken met de microstructuur van alpacawol. Dit voorkomt dat mensen last krijgen van jeuk. 

Schapenwol heeft een hele andere microstructuur en kan juist wel kriebelen bij het dragen. De verfijnde microstructuur van alpacawol zorgt er tevens ook voor dat kleding of bijvoorbeeld een plaid van alpacawol of wollen ploncho nauwelijks pluist.

Alpacawol wassen

Het wassen van alpacawol is eigenlijk niet aan te raden. Het is beter om je kleding uit te hangen zodat het kan luchten. Het is ook een optie om je alpacawollen kledingstuk in de douche op te hangen, zodat het wordt gestoomd. Dit verwijdert tevens ook kreukels. Soms ontkom je echter niet aan wassen. Gebruik een handwas op maximaal 30 graden en gebruik enkel wolwasmiddel. 

Er kunnen wat haartjes loskomen, dit waren al losliggende haren en kan geen kwaad. Beweeg het kledingstuk voorzichter door het water, wring of kneed niet. Spoel na met lauwwarm water van maximaal 30 graden. Geen koud water gebruiken! Dan kan de wol krimpen. 

Alpacawol drogen

Alpacawol mag nooit in de droger, dan kan je direct vaarwel zeggen tegen je mooie kledingstuk. Druk het overtollige water eruit zonder de wringen en leg het kledingstuk te drogen op een handdoek. Hang nooit je alpacawollen kledingstuk op, hierdoor trekt het uit vorm. Ook droge kleding bewaar je het beste liggend in de kast. Het strijken van alpacawol is eveneens niet aan te raden. Kreukels verdwijnen vanzelf tijdens het dragen of hang je kledingstuk tijdens het douchen in de badkamer. Door de stoom verdwijnen de kreukels ook. 

Heb je nog vragen over product van alpacawol? Neem dan gerust contact op met Rebecca! 

 

Britt Daemen