Bankdekens, welke soorten zijn er eigenlijk?

Bankdekens en plaids zijn er in alle soorten en maten. Daarnaast ook in verschillende uitvoeringen met zeer uiteenlopende looks. Voorbeelden zijn: een sprei (vaak voor over een bed), dekbed, fleece-sprei enzovoort. Een plaid is min of meer een verzamelnaam voor allerlei verschillende dekens en vrijwel altijd multifunctioneel. In de zomer wordt een plaid wel eens mee naar buiten genomen als ondergrond voor een picknick en in de winter houdt een plaid wol je lekker warm op de bank of als extra in bed.

Wollen plaid

Naast katoen is een wollen plaid een ideale keuze als je echt voor iets natuurlijks en warms gaat. Zowel binnen als buiten is een wollen plaid zeer comfortabel, vuil- & vocht-afstotend en is het gehele productieproces 100% vrij van schadelijke stoffen.

Wol werkt als een goede isolatie tegen kou en warmte. Het neemt veel vocht uit de lucht zonder nat aan te voelen. Je hoeft een wollen plaid en deken daarom vrijwel nooit te wassen. Hang je wollen plaid of deken buiten en hij frist vanzelf op.

Binnen de wolsoorten zijn er ook allerlei verschillende opties. Voorbeelden zijn: merinowol, mohair en alpaca.

  • Merinowol komt van het merino schaap, afkomstig uit Nieuw-Zeeland en is een van de oudste schapenrassen ter wereld. Deze wol is erg zacht en wordt daarom vaak gebruikt voor kledingproductie. Enkele eigenschappen zijn: zelfreinigend, eenvoudig te onderhouden, slijtvast, warmte- en vochtregulerend en het jeukt niet.
  • Mohair is afkomstig van de angora geit en wordt gebruikt voor de iets luxueuze weefsels. Dit komt doordat deze geit glanzend zijdeachtig haar heeft. Verwar Mohair vooral niet met angorawol afkomstig van het angora konijn.
  • De alpaca leeft op extreme hoogte met grote temperatuurverschillen. Hierdoor heeft de alpaca een speciale gladde, holle vezel ontwikkeld, de reden waarom alpacawol zo populair is. Het is zacht, licht en werkt zeer isolerend. Ook kriebelt en prikt de wol niet aan de huid.

Geef je huis exotische touch met een prachtige bankdeken

Een alpaca plaid brengt niet alleen veel sfeer maar ook een exotische touch aan je huis. Neem een kijkje in onze webshop voor de mooiste alpaca plaids en laat je inspireren. Op de afbeelding hieronder zie je onze Quilotoa Rood, een prachtig rode deken met een zeer warme uitstraling.

Krijg je geen genoeg van die heerlijke zachte alpacawol? Er is nog veel meer te verkrijgen. Wat dacht je van een alpaca sjaal en alpaca wol poncho?

Bekijk ook eens onze heerlijke warme alpaca sjaals.

Fleece plaid

Voornamelijk in de winter is fleece een populaire stofsoort. Fleece wordt vaak gemaakt van synthetische vezels. De geweven stof wordt na het weven geruwd. Door het ruw-proces worden de vezels open geruwd waardoor fleece zijn zachte karakter krijgt.

Daarnaast is het ook gemakkelijk in onderhoud en verkrijgbaar in talloze kleuren. Ook binnen fleece zijn er weer allerlei soorten. Onder andere Coral fleece, Polar fleece en Sherpa fleece.

Heerlijk om tijdens een warme winteravond onder zo’n warme bank plaid te kruipen op de bank!

De belangrijkste product eigenschappen van fleece zijn: duurzaam, warm, licht, zacht, ademend, kreukt niet, elastisch, huidvriendelijk, waterafstotend, sneldrogend, polyester en een lange levensduur.

  • Coral fleece is zacht, warm en van mooie dikke kwaliteit. Tijdens de koude wintermaanden zal een coral fleece plaid jou gegarandeerd warm houden.
  • Polar fleece is ook wel de meest traditionele fleece. De stof bestaat uit lichtgewicht polyestervezel en wordt vooral gemaakt voor outdoorkleding. Ook is een fleece plaid van polar heerlijk om onder te kruipen of te gebruiken als decoratie. Bijvoorbeeld over de leuning van een bank als woonaccessoire. Ook nog eens heel trendy.
  • Sherpa fleece is net iets dikker en bestaat uit langere ‘plukken’ stof. Deze stof is dik, absorberend en vooral erg zacht. Ook wordt Sherpa fleece gemaakt voor meerdere doeleinden dan alleen plaids. 

Bedsprei

In de slaapkamer is een sprei tegenwoordig een echte must have! Het zorgt niet alleen voor warmte, maar geeft je bed ook meteen een luxe uitstraling. Vooral in een slaapkamer met neutrale kleuren is een sprei een echte toevoeging. Een sprei kan dienen als sier, maar geeft ook extra warmte tijdens koude nachten. Tijdens plakkerige zomernachten is een sprei weer ideaal als vervanging voor een dekbed. Een bedsprei kan je dus ook gebruiken als een dunne deken. En hoe feestelijk is dit ontbijtje op bed? Nog een goed excuus om langer in bed te blijven liggen!

Een zomerse plaid

Een zomerse plaid is vaak van luchtig katoen of linnen en functioneert ook als decoratie materiaal. Over het algemeen zijn plaids van dit materiaal het gehele jaar door te gebruiken. Neem ze bijvoorbeeld mee naar buiten voor een picknick of kleed hiermee je favoriete tuinset aan. Bij EcuaFina hebben we effen plaids en plaids met prints verkrijgbaar. Kijk dan vooral naar de situatie waar je de plaid voor wilt gebruiken. In iedere interieur is er wel een plaid beschikbaar die er helemaal in past. Hieronder zie je onze Chimborazo Mix, die wordt gebruikt voor een heerlijk avondje bij een kampvuur. Deze grote deken is groot genoeg voor 2 personen. 

Een quilt

Een quilt is ook wel een ‘lappendeken’ en bestaat uit twee lagen stof met een tussenvulling. Een quilt kan dienen als warme deken, sierlijk wandkleed of als speelkleed. Een quilt maken wordt ook wel ‘’quilten’’ genoemd. Voor de tussenvulling zijn er diverse materialen die je kunt gebruiken. Denk aan katoen, bamboe, zijde, wol, synthetisch enzovoort. Uiteindelijk is het afhankelijk waar de quilt voor dient.

 

Britt Daemen