De hipste zomerhoed is de Panamahoed van EcuaFina

Wist je dat de Panamahoed eigenlijk uit Ecuador komt en niet uit Panama? Ondanks de verwarrende naam denken veel mensen dat deze hoed afkomstig is uit Panama. Panama is echter een land in Midden-Amerika dat vooral bekend staat om het Panamakanaal, een indrukwekkend kanaal van meer dan 81 kilometer lang dat dwars door het land loopt en de Stille Oceaan verbindt met de Atlantische Oceaan. Dit kanaal speelt een belangrijke rol in de scheepvaart, omdat het schepen duizenden kilometers bespaart die ze anders om Zuid-Amerika heen zouden moeten varen.

De Panamahoed dankt zijn naam aan de mensen die betrokken waren bij de bouw van het Panamakanaal. Vanwege de intense hitte en vochtigheid tijdens het werk, gebruikten de Amerikaanse werklui deze hoeden als bescherming tegen de felle zon. Toen de werknemers terugkeerden naar de Verenigde Staten, namen ze de hoeden mee en zo ontstond de naam "Panamahoed". Maar in werkelijkheid worden deze stijlvolle hoeden al honderden jaren vervaardigd in de provincie Manabí in Ecuador. Rond 1850 werden de hoeden naar Panama vervoerd om van daaruit naar Europa te worden verscheept.

Dus, de Panamahoed heeft een lange geschiedenis die teruggaat naar Ecuador, waar vakmensen in Manabí deze hoeden al eeuwenlang met zorg en vakmanschap produceren. Het is een eerbetoon aan de rijke Ecuadoriaanse traditie en vakmanschap dat deze elegante en verfijnde hoeden wereldwijd bekendheid hebben gekregen, zij het onder de verkeerde naam.

De meeste hoeden worden gemaakt in Cuenca. Het stadsbestuur destijds (1836) wilde de lokale economie een impuls geven en besloot hier een hoedenfabriek te laten bouwen. In de jaren daarna groeide Cuenca uit tot het internationale centrum van de panamahoeden-industrie.

Beroemd en berucht 

De hoed werd wereldwijd beroemd toen president Theodore Roosevelt op 16 november 1906 een Panamahoed droeg tijdens de bouw van het Panamakanaal. Een foto van dit moment verscheen in de New York Times en verspreidde zich snel over de hele wereld. Maar niet alleen Roosevelt maakte deze hoed populair. Ook andere avontuurlijke beroemdheden zoals de Britse koning Edward, Winston Churchill en Ernest Hemingway werden gezien met deze hoeden. In Hollywood droegen sterren zoals Orson Welles, Gary Cooper en Humphrey Bogart ze met stijl, gevolgd door Dirk Bogarde in Visconti's film 'Death in Venice'. Hierdoor werd de naam 'Panamahoed' snel bekend in veel landen, behalve in Ecuador. In Ecuador, waar deze hoeden met trots worden gemaakt, noemen de lokale bewoners ze met trots 'Sombreros de Paja Toquilla', oftewel hoeden van toquilla-stro.

Handgemaakt

De Sombreros de Paja Toquilla worden gemaakt van uiterst dun stro van de toquillapalm (Carludovica Palmata). Deze palm, wat eigenlijk geen echte palm is groeit in het tropisch kustgebied van Ecuador. De hoeden worden met de hand gevlochten en zijn door het natuurlijke materiaal licht in gewicht, comfortabel en stijlvol. Het duurt ongeveer 2 dagen om 1 hoed te maken. Na het vlechten moet de hoed nog gewassen, geverfd of gebleekt worden. Daarna moet het model er worden ingedrukt en wordt er een zweet- en sierband aan bevestigd. Het is een tijdrovend klusje maar dan héb je ook wat!

De kunst van het vlechten wordt generatie op generatie doorgegeven en is een prachtige ambacht om te zien. En wist je dat op 6 december 2012 deze ambacht van panamahoeden door UNESCO is erkend als immaterieel erfgoed?! 

Koop nu jouw Panama hoed!

 

Hoeden voor mannen & vrouwen

In onze winkel in Zutphen verkopen we de klassieke panama hoeden voor mannen én vrouwen! Rebecca en Andres dragen hem maar al te graag en ook José vind ze fantastisch. We hebben de hoeden in verschillende maten zodat er altijd wel eentje tussen zit die je past. 

De Panamahoed is echt een zomerhoed. Tegen regen is deze namelijk niet bestemd, de hoed kan namelijk scheuren tijdens het drogen nadat hij is nat geworden. Tsja dit is denk ik wel het enige nadeel van de hoed want daar tegenover staan vele voordelen. De hoed is namelijk erg licht in gewicht door het materiaal, luchtig door het vlechtwerk en ook zonwerend. Perfect voor een dagje strand, een wandeling door de stad of een picknick in het park.

Voor de mannen, combineer de hoed met een linnen of licht gekleurde blouse met daaronder een denim (korte) broek óf een nette chino. En voor een meer casual look kan t-shirt natuurlijk ook! Maak de look af met een mooie zonnebril et voila! Wil je een wat gedurfdere outfit, kies er dan net zoals Andres ervoor om de hoed te combineren met een van onze poncho's. Andres draagt op de foto hieronder de poncho Quitu Rood.

En voor de dames, draag de hoed bij je lievelings zomerjurk met een paar leuke sandalen. Of combineer de hoed met een korte broek of rok met een zomerse blouse. Met een canvas of leren tasje en een zonnebril maak de de outfit helemaal af. Rebecca draagt hier de hoed met onze alpaca sjaal lime groen.

 

Trending

De hipste zomerhoed van dit moment is zonder twijfel de Panamahoed van EcuaFina. Je ziet hem dan ook steeds vaker verschijnen, vooral in de charmante Hanzestad Zutphen. Op straat kun je er niet omheen. De Panamahoed is verkrijgbaar in een steeds breder scala aan kleuren, prints en vormen, waardoor hij perfect is voor elke gelegenheid. Ben je nieuwsgierig geworden? Kom dan gezellig langs voor een pasafspraak in onze winkel, gelegen in het bruisende centrum van Zutphen.