De kwaliteit van Alpaca Wol

Alpaca is een natuurproduct en heeft als voordelen dat het geen geur afgeeft als het nat is en daarnaast heeft het een veel langere levensduur dan kleding. Ten slotte is alpaca vezel vanwege zijn sterkte en fijnheid de enige wol die ondanks het wassen niet pilt. Alpacawol is een echt kwaliteitsproduct!

Wat is een alpaca?

Het alpaca dier is een lid van de kameelachtigen zoals de dromedaris en de kameel. De alpaca leeft in tegenstelling tot de kameel voornamelijk in Zuid-Amerikaanse landen zoals Ecuador, Peru en Bolivia. Zijn broers en zussen wonen daar ook. Denk aan Lama, guanaco en vicuna. 

Waar leven alpacas?

De meerderheid van de alpacapopulatie leeft vrij in de Andes Cordillera, tot 4880 meter boven zeeniveau. Deze dieren ondergaan daardoor grote temperatuurveranderingen waaraan hun lichaam zich heeft moeten aanpassen.

Hoeveel wol produceert een alpaca?

De Alpaca hoeft maar één keer per jaar geschoren. Dit gebeurd tijdens de periode die het meest bevorderlijk is voor hun welzijn en dat in seizoenen waarin het het warmst is. In tegenstelling tot veel soorten wol produceert alpaca-scheren tot 3 kg wol. Dat is 20 keer zoveel als bij een schaap die 150g produceert!

Onze leveranciers

Wat de realisatie van onze producten betreft, vertrouwen we op de knowhow van Ecuadorianen die het dichtst bij de alpaca leven. Alle alpaca's leven in vrijheid in de Ecuadoriaanse bergen in hun natuurlijke habitat. En hun scheren gebeurt met respect voor het dier en op het meest gunstige moment voor zijn welzijn. Al onze alpaca plaids, bankdekens, alpaca sjaals en ponchos worden ter plaatse geproduceerd om toegang te hebben tot de expertise van lokale weeftechnieken.

Alpaca-vezel

Alpacavezel heeft kunnen reageren op zowel ecologische als duurzame kwesties. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, komt deze vezel niet van een baby-alpaca maar van de volwassen alpaca. De Baby Alpaca is de dunste dikte van de alpaca, tussen 18 en 22 micron, en vertegenwoordigt het zachtste deel van de alpaca. Het is vanwege deze zachtheid en kwaliteit dat onze producten in wezen worden bewerkt met Baby Alpaca.

Voordelen van Alpacawol

  • Allereerst vereist alpacavezel geen chemische behandeling, bleken of verven. Dit vermijdt het gebruik van chemische producten die zowel slecht zijn voor de planeet als voor het menselijk lichaam.
  • Ten tweede trekt alpaca de wortel van het gras niet uit als het schaafwonden, maar snijdt het gewoon af, waardoor het gras sneller teruggroeit.
  • Daarnaast heeft de alpaca geen spitse hoef maar heeft hij kleine kussentjes die het behoud van de grond mogelijk maken.
  • Ten slotte bevat alpacavezel, in tegenstelling tot alle andere wolsoorten, geen lanoline. Lanoline is de vettige stof die wordt aangetroffen bij het strelen van een schaap en om deze te verwijderen moet je producten gebruiken die de huid van sommige mensen kunnen irriteren.

Voordelen alpaca vezel

Allereerst heeft alpacavezel veel voordelen voor de persoon die het kledingstuk draagt. Vanwege de temperatuurschommelingen die alpaca ondergaat, heeft het vezel een thermisch isolerend vermogen ontwikkeld dat 7 keer groter is dan die van schapenwol en geeft het geen geur af als het nat is. Ten tweede is alpacavezel 4 keer resistenter dan schapenwol en belooft het een veel langere levensduur dan kleding.Ten slotte is alpacavezel vanwege zijn sterkte en fijnheid de enige wol die ondanks het wassen niet pilt.

 

 

 

 

Britt Daemen