Alpacawol, het goud van de Andes

Bijzondere eigenschappen alpacawol

De Inca’s waren dus de eersten die de bijzondere eigenschappen van alpacawol ontdekten, maar nu nog steeds wordt de vacht van het dier beschouwt als zeer waardevol. De bank plaids die je via EcuaFina kunt verkrijgen, worden bijvoorbeeld handgemaakt door de lokale bevolking van Ecuador. Naast woonplaids is de wol ook zeer geschikt gebleken voor bijvoorbeeld ponchos en zelfs voor kleding. Dat komt omdat de wol van alpaca’s licht van gewicht is, erg luchtig en toch ook erg isolerend. Warm in de winter, ventilerend in de zomer. Daarnaast is alpacawol van nature vuil- en waterafstotend en behoort het tot één van de zachtste wolsoorten die er bestaat. Bijzonder, hè?

Producten van baby alpacawol

Alpacawol is dus al heel erg zacht, maar er bestaat zelfs nóg iets zachters: baby alpacawol. De naam is verwarrend, want baby alpacawol wordt niet (altijd) gemaakt van baby alpaca’s. Deze term wordt vaker gebruikt voor de wol die van de alpaca komt wanneer deze voor het allereerst wordt geschoren. De wol is dan nog zo ontzettend zacht, na de eerste scheerbeurt zal de wol nooit zo meer zacht worden. Wil je een superzachte wollen plaid, trui of een apalca sjaal van baby alpacawol? Kijk dan in de webshop van EcuaFina onder ‘Deluxe Originals’! 

Prijzen van alpaca wollen plaids

Als je geïnteresseerd bent in een wollen plaid, dan heb je vast wel gezien dat alpacawol niet één van de goedkoopste stoffen is. Waarom is dat? Alpaca’s worden over het algemeen maar eens per jaar geschoren en van de wol van een volwassen alpaca kan je één plaid maken. Je snapt waarom het kostbaar is. Máár, eenmaal aangekocht geniet je jarenlang van deze onderhoudsvrije en oersterke plaid (of shawl, of vest, of bank deken of poncho…)

Britt Daemen